Viniční trať Zimní vrch

vinarstvi-kratochvila-175

 

V minulém článku jsme si na našem blogu představili naši trať Pod Slunným vrchem a nyní se přeneseme na trať Zimní vrch. Trať Zimní vrch je jedna z nejvýznamnějších a nejikoničtějších tratí na Dunajovických kopcích. Její stáří se odhaduje na zhruba 400 let. Vzniklo zde první ledové víno v České republice, a také zcela raritní víno tzv. botrický sběr (hrozny s ušlechtilou plísní).

Tato trať má rozlohu 0,5 ha a pěstujeme zde z 90 % Ryzlink vlašský a na zbytku plochy máme Frankovku a Tramín červený. Ryzlink vlašský je naše zásadní odrůda, kterou pěstujeme v největším množství a navíc z této tratě, díky vápencovitému skeletu, který je pod vinohradem vzniká naše nejminerálnější víno, které máme v nabídce. Stejně jako na jiných tratích zde maximálně snižujeme výnosy, aby byl odraz lokality ve víně co nejvýraznějších.

Složení půdy je velmi specifické, je zde černice, dluviofluviální uloženiny nekarbonátové střednísamozřejmě již tolik zmiňovaný vápenec. Ten je však uložen poměrně hluboko, proto je pro náš „Vlašák“ zcela zásadní, že vinohrad je starý cca 50 let a jeho kořeny s přehledem dosahují hloubky okolo 25 m.

Ryzlink vlašský z této trati dosahuje hned na začátku velmi vysoké minerality, ve vůni jde cítit zemitost a minerálnost. Na chuti jde naopak cítit poměrně výrazná slanost, která je způsobená jedinečným terroir. Vše je podtrženo náročnou prací na vinici, při které se snažíme co nejvíce snižovat výnosy a také pracovat v co největším souladu s přírodou.

Zpět do obchodu