Viniční trať Pod Slunným vrchem

vinarstvi-kratochvila-147

 

Již dlouho jsme si říkali, že bychom vám všem rádi představili naše viniční tratě v celé své kráse. Protože jak vždycky říkáme, víno je odrazem své lokality a tu také reprezentuje, takže je pro nás každá naše trať a její celkové terroir zcela zásadní pro výrobu našich vín.

Filozofii našeho vinařství již všichni dobře znáte. Snažíme se zachovat maximálním odrůdovost každého vína, které vyrobíme. Ovšem není to pouze o tom, jaká je to odrůda. Pro nás je zcela zásadní samotná vinice, její poloha, podloží či mikroklima. V našem vinařství totiž věříme, že každé víno musí být odrazem jedinečné lokality, ze které pochází. A proto začínáme naši pouť po vinicích!

Jako první trať, kterou bychom vám rádi představili je trať Pod Slunným vrchem v obci Dolní Dunajovice. Samotná trať se nachází ve výjimečné lokalitě Dunajovických kopců, které patří mezi naše národní přírodní památky. Jedná se o výjimečnou lokalitu, kde také vznikají zcela výjimečná vína, zejména kvůli specifickému podloží. Půdní podloží je zde tvořeno třetihorními mořskými sedimenty, především vápenitými jílovci a pískovci, které místy překrývají spraše. Díky takto unikátní půdě mají vína z Dunajovických kopců jedinečný a nezaměnitelný charakter.

Na trati Pod Slunným vrchem, která má rozlohu 0,5 ha pěstujeme odrůdy Ryzlink vlašský, Tramín červený, Rulandské bílé, Veltlínské zelené a Neuburské. Na všech keřích se snažíme co nejvíce snižovat výnosy, abychom tak zachovali co největší odrůdovost a podtrhli terroir této trati. V posledních letech nepřekračujeme výnos 2 kg na jeden keř révy vinné. A proč to vlastně děláme? Protože čím nižší výnosy máme, tím se s hrozny lépe pracuje, mají lepší cukernatost a kyselost.

Vinice je stará cca 30 let a proto její kořeny dokáží dosáhnout hloubky až 25 m, což znamená, že si dokáží perfektně vytáhnout všechny živiny z lokální půdy, která obsahuje především spraše, vápenité jílovce či pískovec. Z této tratě nám pak díky takovému složení půdy vznikají spíše ovocná a svěží vína, pokud jsou mladá. A však čím více nazrávají v sudech či lahvích, tím více se v nich projevuje terroir Dunajovických kopců a začínají být víc a víc minerální.

No a to je pro začátek všechno, doufáme, že jste opět o něco moudřejší a při pití našich vín si dovedete podstatně lépe představit co vše se musí potkat, abyste měli ve víně chuť a vůni! 

Zpět do obchodu