Viniční trať Aeibis

IMG-9238

 

Vinice, kterou si dnes představíme, má velmi tajemné jméno a navíc se jedná o náš nejnovější přírůstek do naší rodiny vinohradů!

Jedná se o trať Aeibis v Ivani, kde máme vysázen především Ryzlink rýnský. Tato trať je největší a zároveň jedinou tratí v této vinařské obci kousek od Pasohlávek. Dle názvu byste jistě řekli, že se jedná o nějakou velmi starou trať. No, tohle je pravda jen tak napůl. V Ivani se vinařilo od nepaměti, ale vinice měly různé názvy jako „Vinohrádky“ nebo „Pod vinohrady“. V roce 2004 se však všechny malé tratě zcelily do jedné velké s názvem Aeibis! Proč právě tento název? Byl převzat z obecní pečeti z roku 1714, na níž je napsáno „SIGIL DER GEMEINDE AEIBIS“.
Jedná se o velmi kvalitní viniční trať, která je chráněna proti pronikání severních větrů díky říční terase řeky Jihlavy. Avšak z  jihu je otevřena teplému jižnímu proudění s pozitivním dopadem blízkosti vodního díla Nové Mlýny. Hrozny pozitivně ovlivňuje střídavé přímořské a vnitrozemské klima. V kombinaci s půdou, která je spíše lehčí, písčitá až hlinitopísčitá, tak vznikají pěkná a tělnatá vína, která v nejlepších ročnících dosahují opravdu mimořádné kvality. To by bylo k této viniční trati vše. Příště se podíváme na naši jedinou a nejmenší trať, kterou máme v obci Drnholec. Zkusíte si tipnout její jméno?

Zpět do obchodu