Rok s vinařem - 1. Zimní řez

IMG_7180

 

Rozhodli jsme se, že pro vás připravíme cestu hroznu z vinohradu až do láhve na váš stůl. Důvodem bylo, že se nás často ve sklepě ptáte, jaká je vlastně taková práce ve vinařství. Všem je samozřejmě jasný sběr a následná práce ve sklepě, ale vše co tomu předchází je mnohem složitější. Samotné vinobraní je jen taková pomyslná třešnička na dortu.

Vinařův rok začíná jak jinak než ve vinohradě. První věc, na kterou se zaměříme je zimní řez. Ten se provádí v lednu a únoru, v některých případech i v březnu (březen je pouze v případě, že jste v lokalitě, kde bývají opravdu silné mrazíky). Zimním řezem takzvaně nastavíte vinici do celého roku a kvalita řezu rozhodne o tom, jak se v následujících měsících bude vinohrad vyvíjet. Proto se jedná o jednu z nejdůležitějších prací na vinici.

 

Zásady pro kvalitně provedený řez

  • dřevo musí být zdravé, nepoškozené a dobře vyzrálé, průměr nesmí být ani příliš malý, ani velký (optimální je 8 -10 mm)
  • dřevo musí být nejblíže kmínku, netvořte dlouhá ramena
  • letorost by měl vyrůstat z jednoletého dřeva, které vyrůstá z dřeva dvouletého
  • minimalizujte řezné rány
  • délka tažně (počet oček) závisí na odrůdě, kvalitě dřeva a zdravotním stavu keře
  • správné a kvalitní nářadí. 

 

Jak na samotný řez

Ze všeho nejdříve si určíme dřevo, které na hlavě zůstane. To znamená dřevo zdravé, jednoleté, dobře vyzrálé o průměru 8-20 mm. Ze všeho nejideálnější je, aby tažeň byl co nejblíže kmínku. Není ideální tvořit dlouhá ramena, později tím ztrácíte na kvalitě výsledných hroznů. V našich vinicích využíváme tzv. Guyotův řez, to znamená, že odstraníme staré dřevo a necháme pouze jeden tažeň a jeden záložní čípek, abychom měli dřevo na příští rok.

Preferujeme řez pouze na jeden tažeň a jeden záložní čípek se dvěma oky, abychom tak zajistili spíše nižší úrodu, ale o to vyšší kvalitu výsledných hroznů. Můžete samozřejmě stříhat klidně na více tažňů, ale z vlastní zkušenosti nemohu tento styl úplně doporučit.

Při řezu se snažíme co nejvíce vyhnout větším řezným ranám. Pokud to nelze, doporučuji následnou ránu ošetřit, vhodnými přípravky, zabráníte tak šíření nemocí. Staré dřevo nastříháme na menší kousky a házíme jej mezi řádky. To se bude později mulčovat a poslouží jako hnojivo.

V tuto chvíli zůstaly na hlavě dva tažně. Z nichž jeden bude hlavní, který střihneme na 8-12 oček. Očka jsou zásobníky, ze kterých budou následně vyrůstat letorosty na nichž budou hrozny. Opět bych to moc s očky nepřeháněl, neboť čím více budete mít hroznů, tím vám budou hůře dozrávat a budou zde i nižší kyseliny.

Druhé dřevo střihneme pouze na dvě očka, která nám budou sloužit jako záloha na příští rok.

Tímto způsobem musíte ostříhat každou hlavu zvlášť. My preferujeme stále klasické nůžky, ale samozřejmě můžete využít i nůžky elektrické.

No a příště zavítáme do sklepa na to, jak se dělá batonáž, díky které děláme naše černé edice.

 

 

Zpět do obchodu